Lite konsthistoria

Tänkte välja ut några viktiga konstverk som eleverna kan titta på efter jullovet. Har svårt att bestämma mig vilka. Kanske något från några av dessa konstnärer… Miro, Kandinski, Mondrian (abstrakt), Braque, Picasso (visa evolutionen av hans porträtt och cubism), Modigliani (portrait, halsen, afrikanska masker), Klimt (blandningen av mönster och ansikte), Seurat (pointillism)… men även några svenska och lokala konstnärer.

När jag valt en bild så får eleverna fylla i ett papper med frågor som de ska besvara medan de tittar på bilden. Ge betydelse genom personliga svar.

Exempel: Det finns många element i den här bilden. Låt oss titta noga för att få en djupare förståelse. Ju mer tid vi ser, desto mer kan vi se. Peka på och namnge det du känner igen. Titta på färg, placering, storlek och konsistens. Var har du sett liknande? Påminner dig det om något? Vilka känslor ger detta konstverk dig? Vad ser du som för tankarna till dessa känslor? Tänk på andra sensoriska svar på den här bilden… Vilka ljud hör du? Vilket väder eller temperatur förknippar du med detta? Beskriv rörelse eller energi i bilden. Vad tror du händer i den här bilden? Vad ser du som gör att du tror det? Ge detaljerna.

Nästa steg kan vara att de själva får välja en konstnär som de undersöker och skriver lite om. Gärna lokala konstnärer som de kan besöka i deras studio.

Annonser