Stort format

Stora plast-ark har jag fått tag på som vi återanvänder i en övning att teckna på en större yta tillsammans.

Vi jobbar i grupper med 4-5 elever i varje. De tecknar ihop (eller var för sig) på en stor yta som är 105 x 158 cm. Eftersom det är höst och vi bor så nära Europas största fågelsjö så förelog jag ett tema på träd, och fåglar (och att det kan vara fantasi-träd och fantasi-fåglar). Men de flesta elever har andra idéer de vill göra på det stora formatet.

I klassrummet finns det diverse inspirations-böcker, lite löv och annat de kan titta på när de ritar. Många elever vill att jag visar bilder på spel de gillar som till exempel Pokeman så att de kan rita av bilden. En av grupperna väljer att använda ett rutsystem för att förstora upp en bild som de själva har valt. En annan grupp väljer att rita av en kamrat som mall ligger han på arket så de kan följa konturen. Vad det sedan blir av den teckningen ska bli kul att se.

Nedan är exempel på två utav gruppbilderna som gjordes på det stort formatet. Den till vänster är målad med akrylfärg och den andra med trädet med figurerna är gjord med  pennor (blev lite svagt men fungerade ändå på plast materialet).

 

Om man vill använda ett rutsystem för att rita av eller förstora en bild gör man så här:

  1. Rita ett rutnät över den bild avbilda eller förstora. Rutornas storlek beror på hur stor bilden är, men det brukar vara lagom med 1×1 cm till en bild som är ca 10 cm hög.
  2. Rita sedan ett rutnät där du vill ha bilden (papper, vägg etc.). Vill du förstora bilden gör du rutorna större. Vill du ha bilden lika stor gör du rutorna lika stora som på den lilla bilden.
  3. Titta sedan på en ruta i taget och rita av detaljerna i rutan i motsvarande ruta på ditt rutnät. Fortsätt så med alla rutorna tills figuren är klar.
Annonser